Ouders van kwetsbare kinderen
Iedere ouder heeft zorgen. Maar ouders van (psychisch) kwetsbare kinderen* hebben extra zorgen. Andere zorgen. Zwaardere zorgen. En die zorgen ken of herken je alleen als je zelf in zo’n situatie zit.
Door langdurige en intensieve zorg voor een kind vergeet je maar al te gemakkelijk om goed voor jezelf te zorgen. Vroeg of laat vallen dingen dan om. Je relatie met je partner of andere kinderen kan onder druk komen te staan. Je werk begint eronder te lijden en ook je sociale leven verandert. Je omgeving ziet het heus, maar begrijpt het niet. Het gevolg? Je krijgt geestelijke klachten, lichamelijke klachten, soms zelfs een burn-out of depressie.
Het kind krijgt vaak alle zorg die nodig is, en jij? Hoe kun je ondanks alles nog goed voor jezelf blijven zorgen? Ik help je niet alleen met inzichten, ik kan je als gecertificeerd ervaringsdeskundige ook heel veel praktische tips geven. Bijvoorbeeld over de communicatie met onder meer zorginstanties of jeugdhulpverlening.
*Bij kwetsbare kinderen kun je denken aan kinderen met autisme, depressie, uitsluiting (pesten), een lastige ziekte of ADHD. Maar ook aan kinderen met PTSS, die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met geweld, misbruik of overlijden. Er zijn nog veel meer redenen waarom een kind extra kwetsbaar is die hier misschien niet genoemd staan.